27 Ekim 2015 Salı

Roma

İtalya seyahatimiz bizim hem balayımızdı hem de birlikte ilk yurtdışı seyahatimiz.

Roma, Floransa ve Venedik'i gezdiğimiz 7 gecelik bu seyahati size mümkün olduğunca detaylı anlatmaya çalışacağım. 

Haydi Roma'yla başlayalım!



24 Mayıs Pazar 2015 sabahı Pegasus'un İzmir'den İstanbul aktarmalı uçağıyla Roma Fiumicino havalimanına indik. Havalimanından şehre ulaşım için birkaç farklı etod var. Biz en ucuzu olan otobüsü tercih ettik. Ancak kalabalık gruplar vs. için taksi gibi opsiyonlarda düşünülebilir. Havalimanından çıkıp sağa doğru yürüdüğünüzde orada birkaç tane otobüs bileti gişesi var. Tek yön bilet kişi başı 5 euro. Otobüsler Roma'nın merkez tren istasyonu olan Termini'ye gidiyor. Bizim otelimiz oraya yakın olduğu için terminiden direk yürüdük.

Diğer ulaşım opsiyonları için buraya bakabilirsiniz.


Roma'da 3 gece şu otelde konakladık. 
Ahli Horti Sallustiani
Otelin fiyatı uygun, yeri de fena değil. Temiz bir otel ancak kahvaltıdan ve otelden büyük bir beklentiniz olmamalı. Kahvaltıda ikişer kruvasan, meyveli yoğurt, meyve suyu ve kahve var. Oda küçük ama temiz. Lokasyon olarak da Termini'ye 15 dakika, Republica meydanına 5 dakika yürüme mesafesinde. Arka sokağında merkezi bir otobüs durağı var.

Zaten İtalya'da oda kahvaltı tipi yerlerin çoğu bir apartmanın bir dairesi veya bir katı şeklinde. Bizdeki otel mantığıyla oranın otel mantığı baya farklı. 

Otelin tripadvisor yorumları için tık tık.

Tüm seyahatiniz boyunca bol bol yürüyeceksiniz. Ama biz her ihtimale karşı 3 gün geçerli Roma Pass kartı aldık. Kişi başı 36 euro. Tüm toplu taşıma araçlarında geçerli ve belli bir liste içinden 2 müzeye ücretsiz giriş sağlıyor. Biz çok yürümemize rağmen zaman kazanmak amaçlı otobüs ve tramvayı da kullandık. Ayrıca geçerli olan 2 müzeden biri Kolezyum - normal giriş 15 euro. Girdiğimiz diğer müze ise Castel San'angelo Kalesi ve 12 euro. Haliyle roma pass'in parasını çıkarmış olduk.

Gezilecek çok fazla yer var Roma'da. O yüzden ne yapacağını az çok ölçüp düşünüp öyle gezmekde fayda var. Aksi halde dağılabilir program. İspanyol merdivenleri, Aşk Çeşmesi gibi yerler birbirine çok yakın. 
Aşk çeşmesi yıllardır tadilatta. Haliyle önündeki inşaat iskelesinden şöyle bir yürüyünce bitiyor. Panteon'a giriş ücretsiz ancak saatleri var, dikkat etmek lazım.
İspanyol merdivenlerindeki ambians güzel - dünyanın dört bir yanından insanlar meydandan pizzasını, tiramisusunu alıp o merdivenlerde yiyip güneşleniyor.

Piazza Navona


Roma'nın dört bir yanı meydan. Piazza Novano zannediyorum en meşhurlarından. Seyahatini boyunca yolunuz buraya birkaç kez düşecek. Akşam saatlerinde karikatüristler, tablo satanlar meydanı dolduruyor. Bernini'nin eseri olan muhteşem bir çeşme var, etrafı kafelerle çevrili.




Campo de Fiori



Yakınında Campo de Fiori isimli pazar var. Hergün taze meyve sebze, makarna, turistik şeyler satılıyor. Pahalı ama görülmeye değer bir ortam.


Campo de Fiori



Campo de Fiori'den spagetti ölçücü, salatalık dilimleyici gibi pek çok farklı obje satın alabilir; yuvanıza döndüğünüzde mutfağınızı bunlarla şenlendirebilirsiniz.







Kolezyum tabiki Roma'nın olmazsa olmazı. 
Ben audioguide alıp gezdim. 8 euroydu bir audioguide ama açıkçası o kadar para etmezdi - elimdeki kitap daha güzel anlatıyordu. Kolezyum'dan Roman Forum'a geçebilirsiniz. İkisi tek bilet sayılıyor.

Borges Bahçeleri


Zamanınız olursa yemyeşil Borges bahçelerinde keyifli yatıp yuvarlanmalı veya bisikletle zaman geçirebilirsiniz.
Borges müzesi de var ama biz rezervasyon dolduğu için giremedik. Bildiğim kadarıyla Roma pass geçerli ama çok emin değilim.




Gelelim insanı baba oğul ve kutsal ruh üçlüsüne inandıracak kadar etkileyici Vatikan'a. Vatikan'a sabah erken saat gidin. Ne kadar az kalabalık o kadar iyi. Vatikan'a ulaştığınızda tavsiyem mutlaka tur rehberiyle gezmeniz. Evet pahalı (50 euro) ama değer. Vatikan'ın o kadar ince detayları var ki daha fazla bile verebilirdik. Zaten o civara geldiğinizde etrafınızı acente temsilcileri sarmaya başlayacak. Hepsi aşağı yukarı aynı. Orada önemli nokta basilica'yı da rehber eşliğinde gezdirmesi. Bizim pakete dahil değildi, üzülmüştüm. Mutlaka teyit etmenizi öneririm. Vatikan'da bizim 9'da başlayan turumuz yaklaşık 13.30 gibi bitti. Olmazsa olmaz bir tur.
Vatikan
Trastevere bölgesi bizim İstanbul Cihangir gibi, daha çok Roma'lı gençlerin takıldığın güzel bir bölge, daha az turistik. Zamanınız kalırsa akşam birşeyler içmeye uğranabilir.

Gelelim yeme içmeye. Bize göre Roma'nın "en"leri;

- En iyi Tiramisu - Pompi
- En iyi Pizza - Bafetto 
- En iyi Pizza&Arancini (v.2) - Ai Marmi
- En iyi Restoran - Cul de sac 
- En iyi Sicilya usulü Makarna - Roma Sparita
- En iyi Makarna - İspanyol merdivenlerinin tam karşısındaki sokağa girdiğinde hemen sağda bir takeaway makarnacı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder