31 Ekim 2015 Cumartesi

Awake!

AWAKE
Ne kadar farklı şehirleri, ülkeleri gezmeyi sevsek de önceliğimiz tabi ki yaşadığımız şehri keşfetmek.
İlk İzmir yazımızı ise vazgeçemediğimiz bir lezzete - kahveye adadık.
İzmir'in ilk üçüncü dalga kahve dükkanı - AWAKE


"Üçüncü Dalga Kahve" Nedir?

Kahvenin daha bitki olarak yetiştirilmesinden, kahve çekirdeği haline getirilmesi, işlenmesi, kavrulması, öğütülmesi ve demlenmesine kadar geçen tüm süreçlerinde kahvenin üst düzey bir özene layık görülmesi üçüncü dalga kahveciliğin özünü oluşturur.

Kahve çekirdekleri satın alındığı ülkeden ziyade yöresi ve çiftlikleriyle anılıyor, kavurma işlemi çekirdeği ateşle sınayıp standardize etmektense kendi özelliklerini ortaya çıkarmaya dönüşüyor. Bir bardak kahveyi bardağınıza dolduran baristaya da çiftçi ve kavurmacıya verilen önemin benzeri bahşediliyor.


“Üçüncü Dalga Kahve” ilk defa 2002 yılında kullanılmaya başlanmış ve bugün bütün dünyada “Nitelikli Kahve Akımı” ve bazen de "Üçüncü Nesil Kahve" olarak bilinmekte.
Pulitzer ödüllü yemek yorumcusu ve “LA Weekly” yazarı Jonathan Gold kahve akımlarını şu şekilde anlatmış;
"İlk dalga kahve akımı, Amerikan kahve kültüründe 19. Yüzyıl’da başlamıştır ve bugün de iyi bildiğimiz dondurulmuş kahveleri (Nescafe ya da eski dönemlerde Amerika’da çok iyi bilinen Folgers coffee markası gibi) insanlara tanıtmıştır. İkinci dalga 1960’lı yıllar itibariyle Amerika’da Starbucks’ların kafeinsiz latteler, yöresel kahveler ve espresso satması ile başladı. Şu an ise üçünü kahve akımını yaşıyoruz. Bu dönemde çekirdeklerin ülkeler yerine hangi çiftliklerden geldiğini, kavurmanın kahveyi sadece kullanılabilir kılmak yerine, karakteristik özelliklerini ortaya çıkaran bir sanat olduğunu ve muazzam aromaları tecrübe ederek öğreniyoruz."
Kısaca özetlemek gerekirse; 

  • Birinci dalga nescafe gibi günlük kahve kullanımı
  • İkinci dalga starbucks gibi kahve zincirlerinde latte, cappucino, kafeinsiz kahve tüketimi
  • Üçüncü dalga ise kahveye adeta bir şarap, viski gibi saygı duyarak kahvenin artık aşçılık sanatlarına dahil edildiği ve en yüksek seviyede takdir toplamaya başladığı dönemi temsil eder.
Awake endüstriyel dizaynına rağmen sıcacık bir yuva gibi. Bunda Alsancak'ın en güzel, nezih sokaklarından birinde, İtalyan Sokağı'nda olmasının da etkisi çok büyük tabiki.
ÜÇÜNCÜ DALGA KAHVE EKİPMANLARI
Awake'de Syphon, Hario V60, Chemex ve Aeropress gibi farklı demleme teknikleriyle her hafta farklı kahveleri deneyebiliyorsunuz.
Ama ben bunlar ne demek anlamıyorum ki diyerek hemen vazgeçmeyin. Baristamız biz tüm sabrıyla damak tadımıza uygun birşey yapabilmek için hem tüm demleme tekniklerini hem de kahve çekirdeklerini uzun uzun anlatıyor.


Biz gittiğimiz hafta haftanın kahveleri Nicaragua Finca, Sumatra Mandheling ve Kenya Kiunyu idi. 
Ben Hario V60 demleme tekniğiyle meyvemsi bitişli Nicaragua Finca kahvesi denedim. Oldukça hafif ve hoş içimli tam bir cumartesi öğleden sonra lezetiydi.
Gökhan ise aynı kahve çekirdeğinin Aeropress tekniğiyle demlenmiş versiyonunu içti. Onun kahvesi ise daha sert, daha yoğun kahve aromalıydı. İkisini tattığınızda gerçekten üçüncü dalga kahvenin nasıl bir amaca hizmet ettiğini çok daha iyi anlıyorsunuz.


AWAKE
Biraz fiyatlarla ilgili bilgi vermek gerekirse espresso 5, latte 8, 2 kişilik syphon 20 lira.

Verdikleri hizmet ve lezzetle kıyaslayacak olursak oldukça makul bir fiyatlandırması olduğunu söyleyebiliriz.

HAFTANIN KAHVELERİ

Dilerseniz takeaway kahve de alabileceğiniz İzmir'in bu nadide coffee shop'un facebook sayfası ve daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Adres:  İtalya Sokak, No: 3B Alsancak, İzmir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder